Livevideo på alle 112-opkald: Region Nordjylland indfører IncidentShare som standardprocedure

En ny standardprocedure ved Region Nordjyllands AMK-vagtcentral giver erfarne sygeplejersker og paramedicinere et visuelt og nødvendigt overblik via livevideo. Resultatet er livreddende vurderinger og bedre udnyttelse af sundhedsvæsenets ressourcer. 

Livevideo på alle 112-opkald: Region Nordjylland indfører IncidentShare som standardprocedure blog hero image

Ved et 112-opkald kan sekunder være altafgørende. Det ved de hos Den Præhospitale Virksomhed, Akut Medicinsk Koordinering (AMK) i Region Nordjylland, der har valgt at indføre en ny standardprocedure for alle opkald. Nu sendes der som udgangspunkt en sms med et link til livevideo ud til indringeren som fast del af vurderingen og håndteringen af alle opkald. Derved kan de sundhedsfaglige visitatorer hurtigt danne sig et visuelt overblik over situationen hos den nødstedte.

Anette Ladefoged
Livevideo gør det muligt for os at bruge vores synssans på skadesstedet. Den sundhedsfaglige kan se situationen og den, der ringer ind, i stedet for kun at kunne lytte til en mundtlig beskrivelse. Video fungerer i disse situationer som beslutningsstøtte, når vi skal vurdere, hvilken hjælp der er brug for, og hvor hurtigt den skal frem,” fortæller Anette Ladefoged, kvalitets- og udviklingssygeplejerske ved AMK Nordjylland.

 

En fast procedure, der giver mening

Region Nordjylland har brugt livevideo-løsningen IncidentShare siden 2019, men indtil for nylig har det været et frivilligt tilbud for de sundhedsfaglige visitatorer. Nu er løsningen gjort til standardprocedure, når der er mulighed for det, og det giver rigtig god mening for AMK Nordjylland.

”Vi oplever, at videosamtalerne hjælper os i vores beslutningsproces, vi får syn for sagen. Vi kan se, om et barn, der beskrives som bevidstløs i virkeligheden sidder lysvågent. Og om en ældre borger fremstår vågen og relevant, selvom pårørende udtrykker stor bekymring. Det betyder, at vi kan visitere den rette hjælp hurtigere – og samtidig spare unødige udrykninger,” forklarer Anette Ladefoged.

 

Værdifuld støtte ved akutte hændelser

Særligt i akutte situationer, som hjertestop eller trafikuheld, har livevideo-løsningen, IncidentShare, vist sig at være yderst brugbar. Visitatorerne kan hurtigt danne sig et overblik over ulykkesstedet og antallet af involverede biler, så den, der ringer ind, ikke skal bruge værdifuld tid på lange forklaringer.

”Ved hjertestop har vi oplevet, at vi kan guide bedre, når vi kan se patienten. For nyligt rettede vi fx op på en hjertelungeredning, der blev udført på en sofa, og i stedet fik vi patienten ned på gulvet - et hårdt underlag, der er bedre egnet til hjertemassage. Det er de små detaljer, vi ser og ikke hører, der i sidste ende kan redde liv,” siger Anette Ladefoged.

 

Klar kommunikation og ny teknologi, der sammen redder liv

For at udnytte livevideos potentiale fuldt ud, har AMK arbejdet med, hvordan de præsenterer løsningen for borgeren, der ringer ind. Visitatorerne starter derfor altid med at sige: ”Du har modtaget en SMS” i stedet for ”jeg har sendt dig et link”.

”Hvis vi siger, de har fået et link, så tror mange, de har fået tilsendt en mail og begynder at tjekke deres indbakke,” siger Anette Ladefoged og fortsætter: ”Det handler om at spare dyrebare sekunder. Præcis kommunikation er altafgørende, når mennesker står i en stresset situation. Med klar kommunikation og ny teknologi, der giver os en ekstra sans, ja så har vi altså de absolut bedste forudsætninger for at redde liv nu og i fremtiden.”