Blog og nyheder

Pilotprojekt på fødeafdeling: - Videolink er kommet for at blive

Skrevet af Bliksund DK | 01-10-2024 10:16:25

Videolink har vist sig at være et meget nyttigt og effektivt værktøj på en fødeafdeling i Vestre Viken. Her skaber det tryghed for de gravide, og bidrager til en mere effektiv anvendelse af ressourcerne blandt personalet.

 

Som noget nyt har man i sundhedsregionen Vestre Viken implementeret videolink på en fødeafdeling. Videolink giver personalet mulighed for at følge med direkte via video fra den gravides telefon. På Bærum Sygehus har fødeafdelingen gennem de seneste 9 måneder afprøvet videolink som en del af et pilotprojekt, og tilbagemeldingerne er klare:


“Vi må bare sige, at videolink er kommet for at blive. Vi bruger det rigtig ofte, fordi vi kan se, at det hjælper de gravide og pårørende rigtigt meget, samtidig med at det sparer os for ressourcer, som vi kan bruge på dem, der har brug for det,”
siger Kjersti L. O. Nordrum, der er afdelingsjordemoder på Føde- og barselsafdelingen på Bærum Sygehus.



Fagpersonalet kommer nu helt ind i stuerne

På Bærum Sygehus bruger de i dag videoløsningen i mange forskellige situationer. Det kan være alt fra situationer, hvor gravide ringer ind om vandafgang, akutte blødninger eller begyndende veer, og ønsker en faglig vurdering.

Som jordemoder har vi mange vurderinger over telefonen, som er uklare og svære at vurdere. Med video kan vi lynhurtigt vurdere situationens alvor, såsom mængden af blod eller fødslens fremgang, og hurtigt afgøre, om de skal blive hjemme eller komme ind til fødeafdelingen,” siger Karina Hahn, der er jordemoder på Føde- og barselsafdelingen på Bærum Sygehus

Karina Hahn fremhæver, at det hjælper dem til at tage gode afgørelser for patienterne, og at de gravide samt pårørende oplever det som en meget stor tryghed:

“Vi oplever og hører, at det skaber en kæmpe tryghed hos kvinderne. De er meget trygge ved, at vi ser situationerne med vores egne øjne, og det giver dem en ro i en ellers potentielt presset situation.”

 

Tryg fødsel på bagsædet af en bil

Nogle gange går fødsler ikke altid som planlagt. De kan gå hurtigere end forventet, og det var tilfældet en dag, hvor Karina Hahn var på vagt. I røret havde hun en bekymret mand, der var på vej til fødeafdelingen med sin kone. Veerne tog hurtigt til, og det stod klart, at kvinden ikke nåede ind på fødeafdelingen. Derfor brugte Karina videolink til at guide manden i, hvordan han skulle tage imod sit barn på bagsædet af en bil.

“Det er en af de situationer, man ikke lige glemmer. Her viste videolink virkelig, hvad det kan. Over video vejledte jeg faren i, hvad han skulle gøre, indtil ambulancen nåede frem og kunne tage over. Det var en lidt dramatisk situation, som endte som en succeshistorie,

siger Karina Hahn og fortsætter.

“Parret var meget taknemmelige og glade efterfølgende. Faren var meget overrasket, da han modtog linket, og da jeg var med på video, følte han sig ikke alene længere. Det skabte en meget stor tryghed i en akut situation.”

 

Videolink sparer tid og ressourcer

Udover at skabe tryghed for patienterne, har videolink den klare fordel, at det er med til at spare ressourcer hos personalet. Erfaringerne her ni måneder inde i projektet viser, at videolink i mange tilfælde erstatter kliniske konsultationer.

”Hver gang vi kan foretage en vurdering over video, hvor udfaldet er, at den gravide trygt kan blive hjemme og alt er normalt, så sparer vi en konsultation og dermed tid og ressourcer. Den tid og de ressourcer kan vi bruge på de patienter, der har brug for hjælpen i stedet,” siger afdelingsjordemoder Kjersti L. O. Nordrum

Udover afdelingens eget personale, så sparer det også AMK-centralen for unødige ambulancekørsler.

Der er ingen tvivl om, at personalet på Bærum Sygehus’ fødeafdeling kan se fordelene ved at bruge video i deres arbejde:

”Det er helt sikkert noget, vi vil fortsætte med at bruge. Kan videoløsningen hjælpe bare én eller to kvinder, så er det nok for os. Og vores erfaringer viser, at det hjælper mange. Vi tror på, at det er noget, andre fødeafdelinger helt sikkert også kan få gavn af at bruge,” siger afdelingsjordemoder Kjersti L. O. Nordrum