Räddningstjänsten Medelpad har efter en prøveperiode taget livevideo i brug som en fast del af deres daglige beredskabsarbejde – og oplever allerede at spare både store mængder tid og ressourcer.
Når afstanden er lang og ressourcerne knappe, kan det være afgørende at finde nye måder at arbejde mere effektivt på. Det har Bliksunds livevideo-løsning IncidentShare hjulpet Räddningstjänsten Medelpad med i det nordlige Sverige - og resultaterne taler allerede for sig selv.
Efter en vellykket prøveperiode i efteråret 2023 blev løsningen taget i fuld brug i januar 2024. Siden da har brandvæsnet, som dækker et stort geografisk område i region Mittnorrland, anvendt IncidentShare på tværs af deres brandstationer.
Efter prøveperioden med IncidentShare var vi ikke i tvivl om, at det var et værktøj, som kunne hjælpe os meget i dagligdagen. Og nu hvor vi har brugt det i ét år, må vi bare sige, at det hjælper os rigtig meget. Jeg er virkelig positiv omkring IncidentShare, og det er helt sikkert fremtiden at bruge livevideo i et arbejde som vores, siger Magnus Rudberg, indsatsleder og funktionsområdeansvarlig hos Räddningstjänsten Medelpad.
Räddningstjänsten Medelpad streamer fra mange forskellige enheder, herunder bodycams, mobiltelefoner og droner. Alt videostrøm bliver sendt direkte ind i IncidentShare.
Räddningstjänsten Medelpad dækker et stort geografisk område omkring Sundsvall i det nordlige Sverige og har hændelser på op til 500 kilometers afstand. Her har IncidentShare vist sig at være en stor hjælp for både de lokale indsatsledere på stedet og de regionale ledere, der koordinerer indsatsen på tværs.
Anton Hörnqvist er enhedschef og regional indsatsleder hos Räddningstjänsten Medelpad – en rolle, hvor han ofte har ansvar for at prioritere og understøtte indsatser i hele regionen, uden nødvendigvis selv at være fysisk til stede ved hændelsen. I den rolle er det afgørende at få et klart og hurtigt overblik over situationen:
"Vi har ofte meget lange afstande at køre, og der er det en stor hjælp at kunne sende et link, så kollegaerne på stedet kan dele livevideo direkte fra deres mobiltelefons kamera. Når jeg selv kan se, hvad der sker, bliver det meget lettere at vurdere situationen hurtigt og tage de rigtige beslutninger. Det sparer mig både for misforståelser og mange timers transporttid, som jeg i stedet kan bruge på andre opgaver, forklarer Anton Hörnqvist.
Et konkret eksempel var en brand i en butiksbygning i den nordlige del af regionen. Her stod en lokal indsatsleder midt i en hastigt udviklende situation, og den regionale indsatsleder, Anton Hörnqvist, befandt sig fem timers kørsel derfra. Den lokale leder kontaktede Anton for at få en vurdering af, om det gav mening, at han tog turen – eller om støtten kunne gives på anden vis.
"Idet tempo branden udviklede sig, ville den være ovre, inden jeg nåede frem. Så vi koblede mig i stedet direkte på videolink, så jeg kunne følge med og rådgive live fra afstand. Det smarte her er også, at du kan sende linket til enhver telefon – uanset system, teknisk kunnen eller om man er i kontaktlisten. Det er ekstremt nemt at tilgå, siger Anton Hörnqvist.
Räddningstjänsten Medelpad bruger ikke kun IncidentShare til akutte hændelser. En væsentlig del af redningstjenestens arbejde handler også om kontrolopgaver og tilsyn – fx i forbindelse med tilladelser til opbevaring af eksplosive gasser i butikker. Her kan livevideo erstatte de ofte lange køreture til de ofte meget korte besøg:
"Ved de her opgaver kører vi ofte langt for at være der ganske kort tid, da det bare kan dreje sig om at tjekke kontrolnumre, og om mærkninger er placeret korrekt. Det giver rigtig god mening at bruge livevideo i de her tilfælde – særligt ved mindre butikker og små tilladelser, fordi det sparer os for mange ressourcer, som vi kan bruge bedre andre steder, fortæller Anton Hörnqvist.
Efter de positive erfaringer i Medelpad er både Magnus Rudberg og Anton Hörnqvists forhåbninger på sigt at skalere brugen af livevideo til hele redningsregionen Mittnorrland, da de begge ser stort potentiale i løsningen.
Vi arbejder i en hverdag, hvor vi skal bruge ressourcerne klogt. Når vi kan undgå unødvendig kørsel og stadig sikre kvalitet og sikkerhed, så er det et stærkt værktøj, som jeg ser store muligheder i, siger Magnus Rudberg.
Anton Hörnqvist er enig og afslutter:
Vi kan allerede høre, at det er noget, der bliver snakket meget om. Hver gang vi bruger det og deler vores erfaringer, så baner det vejen for, at vi kommer til at bruge det endnu mere i fremtiden.