Forældre til barn ramt af feberkrampe fik hjælp af alarmcentralen over video
Det nordjyske forældrepar Christina og Kent Nielsen stod i en helt uvant og voldsom situation: et barn med feberkramper. De tog en hurtig beslutning og ringede 1-1-2 for at sikre bedst mulig hjælp til deres 1-årige søn.
Privat foto
Opkaldet til alarmcentralen blev dog afgørende for deres oplevelse.
- Der gik ikke mere end 10 sekunder, fra vi havde ringet 1-1-2, til en sundhedsfaglig medarbejder så med live på video. Det gik imponerende hurtigt. Vi fik bare tilsendt et link til vores telefon, og ved et enkelt klik var der oprettet forbindelse, siger Kent Nielsen.
AMK-centralen i Region Nordjylland har siden 2019 har brugt IncidentShare ved 1-1-2 opkald, når der har været behov for visuelt overblik. Derfor kunne 1-1-2 operatøren med egne øjne se hændelsen.
Afgørende tryghed
Den sundhedsfaglige medarbejder i den anden ende var ansat ved AMK-centralen i Region Nordjylland, der siden 2019 har brugt videoløsning ved 1-1-2 opkald, når der har været behov. Ved hjælp af video kan den sundhedsfaglige medarbejder med egne øjne se hændelsen, og hvordan Kent og Christinas søn i dette tilfælde havde det, og med sin viden guide forældrene gennem de lange minutter.
Pludselig stod vi ikke længere alene med vores søn, men havde en sundhedsfaglig medarbejder med på helt tæt hold. Selvom hun ikke var fysisk til stede, så var det en kæmpe tryghed. Hun kunne med sine egne øjne se, hvordan han havde det, og vi behøvede ikke bruge tiden på at forklare, hvad vi så,
siger Christina Vestergaard Nielsen og fortsætter:
Og vigtigst af alt, så brugte hun sin viden og faglig og guidede os til, hvad vi skulle gøre ved ham. Det var en kæmpe hjælp og ikke mindst tryghed i vores situationen, da vi jo ikke havde oplevet en lignende situation før, og selvfølgelig var bekymrede for vores søn.
9 minutter efter ankom ambulanceredderne og tog over, og på det tidspunkt var sønnen netop stoppet med sin feberkrampe. Sønnen slap uden men, og forældreparret slap med forskrækkelsen.
Bedre sundhedsfaglig rådgivning
Ifølge Jannie Gram, der er udviklings- og forskningsansvarlig hos den præhospitale virksomhed i Region Nordjylland, der står for AMK-centralen og disponering af køretøjer i forbindelse med hændelser i hele Nordjylland, hjælper videoløsningen både personale og borgere:
Vi har brugt videoløsningen siden 2019 og er utrolig glade for den. Video giver en langt bedre forståelse og et nøjagtigt billede af hændelsen fremfor den klassiske samtale i telefon. Det skaber tryghed for dem, som ringer ind, og så har det en stor betydning for vores visitatorer, som skal vurdere, om der skal sendes en ambulance afsted eller ej, siger Jannie Gram.