Videoløsning kan aflaste det danske sundhedsvæsen

IT-branchen har beskrevet 29 IT-løsninger, som kan være med til at bistå det danske sundhedsvæsen. Videoløsningen IncidentShare, som blandt andet bruges til livevideo ved 112-opkald, er en af dem.  

Videoløsning kan aflaste det danske sundhedsvæsen blog hero billede

Fotokredittering: Region Nordjylland

Det danske sundhedsvæsen er presset mere end nogensinde før. Opgaverne vokser mens antallet af sundhedsfaglige hænder falder.  

Derfor er IT-branchen, på opfordring af Danske Regioner, kommet med et såkaldt ‘løsningskatalog’, som indeholder en beskrivelse af 29 IT-løsninger, der kan være med til at aflaste det pressede personale i det danske sundhedsvæsen.  

Formålet med kataloget er at give beslutningstagere i sundhedsvæsnet viden om, hvilke løsninger der findes på markedet, og hvordan de alle kan implementeres hurtigt og bruges i hele sundhedsvæsnet.  

Læs hele kataloget med løsninger her 

 

Hjælp via video ved 112-opkald 

En af de 29 IT-løsninger, der kan aflaste sundhedsvæsnet, er videoværktøjet IncidentShare, der gør det muligt at bruge video i forbindelse med 112-opkald og i samtaler med lægevagt eller andre sundhedsfaglige ressourcer.  

IncidentShare bruges allerede i dele af det danske sundhedsvæsen, og ét af stederne er ved AMK-centralen i Region Nordjylland. Det betyder, at når borgere ringer 1-1-2 i Region Nordjylland, har de muligheden for at få den sundhedsfaglige visitator med på video, hvis der er behov og mulighed for det.  

Ifølge Jannie Gram, der er udviklings- og forskningsansvarlig hos den præhospitale virksomhed i Region Nordjylland, der står for AMK-centralen og disponering af køretøjer i forbindelse med hændelser i hele Nordjylland, er det en løsning, der hjælper både personale og borgere: 

jannie Gram, udviklings- og forskningsansvarlig, Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland profil billedeVi har brugt videoløsningen siden 2019 og er utrolig glade for den. Video giver en langt bedre forståelse og et nøjagtigt billede af hændelsen fremfor den klassiske samtale i telefon. Det skaber tryghed for dem, som ringer ind, og så har det en stor betydning for vores visitatorer, som skal vurdere, om der skal sendes en ambulance afsted eller ej, siger hun.  

Jannie Gram, udviklings- og forskningsansvarlig, Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland

 

 

Bedre udnyttelse af ambulancer

Det er ikke i alle 112-opkald, der bruges video hos AMK-centralen i Region Nordjylland. Oftest bruges det i tilfælde, hvor der er tvivl om, hvorvidt der skal sendes en ambulance afsted eller ej. 

Video bliver oftest brugt i 112-opkald som handler om mindre ulykker, småskader, smerter, blødninger eller i opkald vedrørende syge børn, hvor der er tvivl om, hvorvidt der er behov for en ambulance eller ej,

siger Jannie Gram og fortsætter:  

Det er med til at undgå nogle unødvendige ambulanceture. Vi har et begrænset antal ambulancer, og det er vigtigt, at vi udnytter dem bedst muligt og bruger dem på dem, der har behov for det. Vi har både opkald, hvor vi gennem video finder ud af, at hændelsen ikke er så alvorlig, og at det er noget, der kan håndteres af egen læge, men vi har også situationer, hvor indringeren negligerer sine symptomer, og når vi så får video på, finder vi ud af, at det faktisk er rigtigt alvorligt, og at der er behov for at sende en ambulance afsted.  

operatør ved 112 opkald bruger incidentshare og får live video fra indringer

Fotokredittering: Region Nordjylland

Tryghed i opkald og bedre sundhedsfaglig rådgivning 

Jannie Gram har været med til at evaluere brugen af IncidentShare, både hos indringerne og hos de sundhedsfaglige visitatorer, der tager imod 112-opkaldene:  

Det, vi kan se er, at vores sundhedsfaglige visitatorer synes, at video bidrager til at skabe et bedre overblik over situationen og fungerer som en beslutningsstøtte i forhold til at vurdere, hvilken hjælp, der er behov for. Derudover kan de give en bedre sundhedsfaglig rådgivning i forhold til, hvad indringeren skal gøre for at hjælpe den tilskadekomne. 

På indringerens side, kan vi se, at de generelt er meget tilfredse, når vi har brugt video. De føler sig mere trygge i situationen, og har nemmere ved at forklare, hvad der er sket. Flere siger, at det fjerner noget af ansvaret og presset hos dem, at de ved, at der er en sundhedsfaglig, der ser med, siger Jannie Gram.