Livevideo fra droner og køretøjer hjalp Hovedstadens Beredskab med at slukke branden i Børsen

Branden i Børsen i København trak overskrifter den 16. april og dagene efter. Her kæmpede Hovedstadens Beredskab i flere dage med at slukke branden og redde vigtige kulturgenstande ud af den ikoniske bygning. Under hændelsen viste livevideo sig endnu engang at være et uundværligt værktøj for Hovedstadens Beredskab.

Brand børsen

”Branden i Børsen blev på mange måder en hændelse, vi ikke lige glemmer. Vi opnormerede vores mandskab kraftigt, og der var jo generelt et kæmpe set-up omkring den tragiske hændelse,” lyder det fra Fagkoordinator hos Hovedstadens Beredskab Carsten Vick, der tog ind på vagtcentralen, få minutter efter branden udbrød, for at hjælpe sine kollegaer.

Da det første brandkøretøj ankommer til Børsen følger operationscenteret med ved hjælp af livevideo-kameraer, der er monteret på bilen:

christoffer
”Vi følger med fra operationscenteret med det samme, vores indsatsleder er fremme ved branden. Ved hjælp af de kameraer, vi har monteret på mange af vores køretøjer, får vi et situationsbillede og godt overblik over hændelsen, der hjælper os til hurtigt at opnormere mandskabet,” siger vagtholdsleder hos Hovedstadens Beredskab, Christoffer van Zeijst Nygaard.

 

Livevideo fra luften

20 minutter efter den første brandalarmen lyder, er den første drone med livevideo i luften. Og i løbet af de næste timer øges antallet af droner. Fra luften giver dronerne et afgørende overblik over branden og udviklingen:

”Det er afgørende for vores indsats, at vi kan følge branden ved hjælp af droner. Det er et værktøj, som vi er vant til at bruge, og derfor har vi altid mindst en dronepilot på vagt. Og under slukningsarbejdet ved Børsen brugte vi det i høj grad til at danne grundlag for beslutninger," siger Christoffer van Zeijst Nygaard.

Dronerne er udstyret med forskellige typer af kameraer, herunder almindelige kameraer og termiske kameraer, som begge blev brugt under hændelsen

”De forskellige typer af kameraer gør, at vi kan vurdere rigtig meget fra luften. De termiske kameraer gjorde blandt andet, at vi kunne følge brandudviklingen under taget og vurdere, hvor vi skulle sætte ind. Derudover brugte vi også dronerne, da størstedelen af branden var slukket,” siger Christoffer van Zeijst Nygaard.

Photo: Københavns Beredskab

Tilgængelig døgnet rundt 

”Det værste, der kan ske for vores operatører, det er, hvis IT driller,” lyder det fra Carsten Vick.

Derfor var det betryggende for ham, at Bliksunds teknikere og udviklere sad og monitorerede og holdt øje med, om livevideo-løsningen ved navn ‘IncidentShare’, fungerede som det skulle under hele hændelsen. På anden dagen blev han af Bliksund gjort opmærksom på, at der var udfordringer med serverkapaciteten.

”De mange timers livevideo over flere dage gjorde, at der opstod udfordringer med alt det data, vi streamede. Det fandt Bliksund lynhurtigt en løsning på, hvor de manuelt sad og flyttede tingene rundt, så vi fortsat kunne bruge livevideo,”

siger Carsten Vick og fortsætter.

”Når man er så afhængig af IT, som vi efterhånden er, så betyder det utroligt meget, at man ved, at Bliksund er tilgængelig. Og det at de selv sidder og følger med i sådan en særlig hændelse som denne, og at de reagerer proaktivt, det gør, at vi føler os i meget trygge hænder.”

Værdifuld deling på tværs

Branden i Børsen var en stor og forfærdelig hændelse, hvor flere myndigheder herunder Københavns Politi var involveret. Derfor valgte Hovedstadens Beredskab rimeligt hurtigt at dele livevideo fra køretøjer og droner med Københavns Politi.

”Det er meget vigtigt, at vi kan samarbejde på tværs under hændelser som denne. Og her er IncidentShare et unikt samarbejdsværktøj, der gør, at vi ser det samme. Før i tiden brugte vi tid på at ringes sammen for at give en status, og den tid kan vi nu bruge bedre, når alle ser med. På den måde bliver vores ressourcer brugt bedre,” siger Christoffer van Zeijst Nygaard.

Hændelsen ved Børsen var langt fra første gang, at Hovedstadens Beredskab gjorde brug af muligheden for at dele på tværs af myndigheder:

”Vi har efterhånden mange eksempler på hændelser, hvor vi har delt livevideo på tværs – også med andre myndigheder end politiet. Det er en meget stor styrke ved IncidentShare, som vi nødig vil være foruden,” afslutter Christoffer van Zeijst Nygaard.